dinsdag 17 april 2007

Een bliksemtrip naar Kraków

We vertrokken donderdagavond twaalf uur per trein vanuit Pardubice om zondagochtend rond de klok van 6:00 uur weer terug te keren. Slechts één overnachting in ons hostel in Kraków. Natuurlijk wel flink gefeest, dus je kunt je een voorstelling maken van hoe ik me voelde toen ik weer voet zette in Pardubice. Verrot en gesloopt, maar wel voldaan. Want Kraków rules! Wat een topstad, helemaal geweldig. Het is er schoon en de stad is goed onderhouden, het centrale plein is het grootste van Europa en bezaait met terrasjes, barren, restaurants. De aangrenzende straten tellen ontelbare clubs, pubs en restaurants. De stad heeft een spirit, het leeft. Iedereen die mee was - 9 personen - was het ermee eens: dit was veel te kort, we moeten een keer terug.

Teruggekeerd in Pardubice wilden onze Poolse studiegenoten weten hoe het in Kraków was. Toen we ze enthousiast vertelden over onze ervaringen glommen ze van trots. Het vooroordeel dat Nederlands over Polen hebben blijkt erg eenzijdig te zijn. Het zijn niet allemaal sloebers die voor een habbekrats over de grens gaan om daar te gaan werken. Hoe een beeld van een volk kan veranderen als je het land zelf bezoekt... dit is bij mij wel het geval. Erg positief dus, om een beetje rond te trekken en andere landen met een bezoek te vereren.

Wat hebben we in Kraków zoal gedaan? We zijn naar Auschwitz geweest, dit is met de bus ongeveer anderhalf uur van Kraków gelegen. Een hele indrukwekkende ervaring. Dat mensen in staat zijn tot zulke gruweldaden, het is niet te bevatten. Daar krijg je wel een brok van in de keel. Ruim een miljoen mensen zijn er in de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen. Gaskamers, vuurpeloton, ophangingen of 'gewoon' verhongerd. Natuurlijk wist ik al dat dit gebeurd is, maar het is toch goed om hier op deze wijze mee geconfronteerd te worden. Eigenlijk zou iedereen eens een bezoek aan Auschwitz moeten brengen. Vooral de groep Polen die de volgende dag in de binnenstad aan het demonstreren was. Dit was namelijk de Poolse nazipartij die onder uitgebreide begeleiding van de oproerpolitie getooid met (nieuwe) nazisymbolen - de swastika ontbrak, die is verboden in Polen - en Poolse vlaggen over het marktplein trok, terwijl wij daar rustig een biertje zaten te drinken. Een groep Engelse toeristen, die allen al redelijk diep in het glaasje hadden gekeken, lachte de Poolse nazi's uit en maakte provocerende gebaren. Erg geestig allemaal.

Wat kan ik verder nog melden? Het is hier heerlijk weer, al schijnt het morgen een stuk kouder te worden. De ijshockeyers van HC Pardubice hebben helaas de finale met 2-4 verloren van Sparta Praag. Verder was er gisteren uiteraard weer een Erasmusparty in Dydybaba, de disco/kroeg hier op het universiteitsterrein. Dat is altijd erg gezellig. Binnenkort ga ik, samen met Pawel (mijn kamergenoot) een drietal feesten organiseren. Een rockparty, een dancefeest en een karaoke/meezingparty. In Dydybaba, dus dat wordt helemaal geweldig. Ik kijk er in elk geval al helemaal naar uit!

woensdag 11 april 2007

"Dit is better"

Afgelopen Paasweekend was goede vriend en vooral collega eeuwige student Peter Koekoek te gast in Pardubice. Dat betekende eindelijk ouwehoeren in het Nederlands, en dat was wel even lekker. Vooral die heerlijke Nederlandse schuttingtaal, vloeken en schelden in je moerstaal! Maar als je al bijna twee maanden continu in het Engels praat (en denkt), dan valt het toch niet mee om naar het Nederlands over te schakelen. Vooral niet als er nog een Amerikaan meekomt met Koekoek, dan weer een paar zinnen in het Engels, dan weer in het Nederlands... Dan ga je de dingen door elkaar halen en krijg je creaties als "dit is better".

Peter K. en z'n Amerikaanse studiegenoot uit Frankfurt am Main hebben hier twee nachten vertoefd op kamer 02 in het C-Blok, voor een zacht prijsje van 170 kroon p.p. per nacht. Dat komt neer op zo'n zes eurootjes, dus als er iemand nog eens een bezoekje wil wagen aan Pardubice, dan zijn de kosten om hier te verblijven in elk geval geen rib uit je lijf!

Maandag, tweede paasdag dus, was het hier prima weer. Ook de plaatselijke middenstand is inmiddels ontwaakt uit de winterslaap en zodoende kon we - voor het eerst! - op het terras plaatsnemen op het marktplein in het oude centrum. We lieten ons het Tsjechische gerstenat heerlijk smaken. Koekoeks kapsel werd nog wel ondergescheten door een Tsjechisch musje, maar dit mocht de pret niet drukken. De Amerikaanse metgezel - Michael Moore genaamd, jawel! - werd ondertussen haarfijn uitgelegd wat het fenomeen breezersletje precies inhoudt. Ondertussen wonnen de ijshockeyers van HC Pardubice eindelijk hun eerste wedstrijd in de finale van de play-offs (best-of-7), waardoor ze nu op een 1-3 achterstaand staan tegen Sparta Praag. Uitstel van executie of het begin van een heuse comeback?

Tijdens het Paasweekend waren nagenoeg alle Tsjechen huiswaarts gekeerd, alsmede ook de Polen en de Slovenen. Op mijn verdieping was bijna iedereen weg, en dat gold ook voor de rest van het C-gebouw. Op zaterdag- en zondagavond kon ik dus moeiteloos een feestje geven op mijn kamer. Omdat de koelkast in de gang altijd erg vol is, had ik een aantal flesjes bier in een plastic tas gedaan en die buiten het raam gehangen. Een goed koelsysteem... ware het niet dat even later een Portugese medestudent, Roberto, hetzelfde wilde doen en mijn plastic zak over het hoofd zag. Hij opende het raam en zodoende flikkerde mijn tas uit het raam om enkele seconden later - ik woon hier vijf hoog - met een smak op de grond te belanden. Natuurlijk alle goudgele rakkers naar de gallemiezen... Ik kon er uiteraard om lachen, de volgende dag bracht hij me keurig nieuwe pilseners!

Morgenavond ga ik met een groepje studiegenoten met de trein naar Kraków (Krakau in het Nederlands) in Polen. Dit moet een erg mooie stad zijn. Van mijn kamergenoot Paweł heb ik al vernomen dat het marktplein helemaal top is, met tientallen kroegen en terrasjes. Verder staat er een bezoek aan Auschwitz op het programma. Dat zal ongetwijfeld een indrukwekkende ervaring worden, niet leuk wellicht, maar wel erg interessant. Een plaats waar minstens een miljoen mensen de dood zijn ingejaagd. Ik ben er nu relatief dicht in de buurt, dus vind ik dat het eigenlijk een must is om dit voormalige concentratie c.q. vernietigingskamp te bezoeken. De nacht van vrijdag op zaterdag zullen we in een jeugdherberg in Kraków doorbrengen, zondag komen we in alle vroegte weer terug in Pardubice.

Goed, dat was het voor nu. Ik hoop dat het in Nederland met iedereen voor de wind gaat, met studie en werk en natuurlijk privé. Ik heb vernomen dat het in het inmiddels niet zo heel koude kikkerlandje erg mooi weer wordt, dus neem het er maar lekker van! Tot de volgende keer!

maandag 2 april 2007

Vrijdagmiddag Tipsport

Na afgelopen week slechts welgeteld één college te hebben gevolgd - ik verbleef drie dagen in Boedapest (en ook nog even in Bratislava), vrijdag ben ik altijd vrij - begon deze week met een college bij het krieken van de ochtend om 8:00 uur. Ik heb me maar voorgenomen om deze week braaf alle colleges te volgen. Dat is doorgaans geen probleem, aangezien de meeste vakken boeiend en interessant zijn. Vandaag wordt echter even doorbijten, want de colleges van Regional Development en Environmental Economics zijn nu niet bepaald de meest spetterende.

Gistermiddag heerlijk buiten in de zon rondgehangen, onder het genot van een paar biertjes. Echt een ouderwetse lazy Sunday. Donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond wezen stappen, dus was het gisteren zaak geen energie te verspillen, en dat is aardig gelukt! Donderdag ben ik naar Patapuf geweest, vrijdag naar Gimlet en zaterdag naar Hany Bany. Hany Bany is de goedkoopste van de drie, maar waar ik het liefst kom weet ik eigenlijk nog niet. Gimlet is ook leuk, ik vond Patapuf donderdag wat minder, behalve de niet helemaal aangeklede danseres op de bar dan, maar daar hebben ze er bij Gimlet veel meer van!!!

Op vrijdag ga ik altijd even langs de Tipsport om even een paar wedjes te plaatsen. En ik zat er gisteren toch dichtbij! Op een inzet van 20 Tsjechische kronen (zo'n 70 cent) bijna 1360 kronen (een eurootje of 49) verdiend... bijna, want Sparta-SC Heerenveen eindigde in 2-2, terwijl ik een overwinning voor Heerenveen had voorspeld. En dat terwijl ze nog met 2-0 voor hebben gestaan, ik baalde behoorlijk! Want de wedstrijden HSV-VfL Wolfsburg, FC Twente-FC Utrecht, Tottenham Hotspur-Reading, Benfica-FC Porto, Toulouse-Saint Etienne en VfB Stuttgart-Alemannia Aachen had ik wél correct voorspeld. Komende vrijdag uiteraard weer langs de Tipsport, hopelijk zijn de goden me dan wel gunstig gezind!

Het paasweekend zit er aan te komen, en veel studenten keren tijdelijk huiswaarts. Uiteraard alle Tsjechen, maar ook de studenten uit landen als Polen en Slovenië. Ik blijf gewoon hier, eens kijken wie er nog meer overblijven. Ik zal me vast wel vermaken, wellicht waag ik een bezoekje aan de bioscoop, om de nieuwe Mr. Bean te bekijken. Eén ding staat echter vast: vrijdagmiddag even langs de Tipsport!