dinsdag 17 april 2007

Een bliksemtrip naar Kraków

We vertrokken donderdagavond twaalf uur per trein vanuit Pardubice om zondagochtend rond de klok van 6:00 uur weer terug te keren. Slechts één overnachting in ons hostel in Kraków. Natuurlijk wel flink gefeest, dus je kunt je een voorstelling maken van hoe ik me voelde toen ik weer voet zette in Pardubice. Verrot en gesloopt, maar wel voldaan. Want Kraków rules! Wat een topstad, helemaal geweldig. Het is er schoon en de stad is goed onderhouden, het centrale plein is het grootste van Europa en bezaait met terrasjes, barren, restaurants. De aangrenzende straten tellen ontelbare clubs, pubs en restaurants. De stad heeft een spirit, het leeft. Iedereen die mee was - 9 personen - was het ermee eens: dit was veel te kort, we moeten een keer terug.

Teruggekeerd in Pardubice wilden onze Poolse studiegenoten weten hoe het in Kraków was. Toen we ze enthousiast vertelden over onze ervaringen glommen ze van trots. Het vooroordeel dat Nederlands over Polen hebben blijkt erg eenzijdig te zijn. Het zijn niet allemaal sloebers die voor een habbekrats over de grens gaan om daar te gaan werken. Hoe een beeld van een volk kan veranderen als je het land zelf bezoekt... dit is bij mij wel het geval. Erg positief dus, om een beetje rond te trekken en andere landen met een bezoek te vereren.

Wat hebben we in Kraków zoal gedaan? We zijn naar Auschwitz geweest, dit is met de bus ongeveer anderhalf uur van Kraków gelegen. Een hele indrukwekkende ervaring. Dat mensen in staat zijn tot zulke gruweldaden, het is niet te bevatten. Daar krijg je wel een brok van in de keel. Ruim een miljoen mensen zijn er in de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen. Gaskamers, vuurpeloton, ophangingen of 'gewoon' verhongerd. Natuurlijk wist ik al dat dit gebeurd is, maar het is toch goed om hier op deze wijze mee geconfronteerd te worden. Eigenlijk zou iedereen eens een bezoek aan Auschwitz moeten brengen. Vooral de groep Polen die de volgende dag in de binnenstad aan het demonstreren was. Dit was namelijk de Poolse nazipartij die onder uitgebreide begeleiding van de oproerpolitie getooid met (nieuwe) nazisymbolen - de swastika ontbrak, die is verboden in Polen - en Poolse vlaggen over het marktplein trok, terwijl wij daar rustig een biertje zaten te drinken. Een groep Engelse toeristen, die allen al redelijk diep in het glaasje hadden gekeken, lachte de Poolse nazi's uit en maakte provocerende gebaren. Erg geestig allemaal.

Wat kan ik verder nog melden? Het is hier heerlijk weer, al schijnt het morgen een stuk kouder te worden. De ijshockeyers van HC Pardubice hebben helaas de finale met 2-4 verloren van Sparta Praag. Verder was er gisteren uiteraard weer een Erasmusparty in Dydybaba, de disco/kroeg hier op het universiteitsterrein. Dat is altijd erg gezellig. Binnenkort ga ik, samen met Pawel (mijn kamergenoot) een drietal feesten organiseren. Een rockparty, een dancefeest en een karaoke/meezingparty. In Dydybaba, dus dat wordt helemaal geweldig. Ik kijk er in elk geval al helemaal naar uit!

1 opmerking:

Anoniem zei

dag dag wim,,,
Hier ff een bericht vanuit het jaja koude kikkerlandje..naar een paar daagjes heerlijk weer en veel gefeest is het temperatuurtje weer gedaald. Maar leuk om je verhalen allemaal te lezen, en leuke bezoekjes naar andere steden/landen etc. leuk leuk leuk als dit arme studentje nou eens wat meer geld van de ib-groep kreeg komt ze zo ff langs vliegen.. dus ik hoop op een wonder 1 deze dagen ;).. Hey veel plezier he .. trouwens hoe is het verder op school??;)..liefs nikkie