woensdag 28 maart 2007

Budapest, I need some rest

Ruim twee uur geleden arriveerde de trein vanuit Bratislava in Pardubice, met aan boord een gezelschap vermoeide maar voldane Boedapest-gangers. Vier dagen hebben we in de Hongaarse hoofdstad vertoefd en ik moet zeggen dat het dat beslist waard was. Wat een prachtige stad, al was het maar om de ligging aan de Donau. Erg veel bezienswaardigheden, waarvan we er een groot aantal hebben kunnen aanschouwen.

Momenteel ben ik te vermoeid om een uitgebreid reisverslag te plaatsen, maar enkele hoogtepunten: uit eten naar een traditioneel Grieks restaurant - dus met Griekse eigenaar - met vier Grieken, voetbal kijken op de eerste avond met de mannen (Portugal-België, in een pub). Hilarisch was het moment dat Han (een van mijn broers) mij de eindstand bij de wedstrijd Griekenland-Turkije (1-4) sms'te. Je had de Grieken moeten zien kijken. Ze waren helemaal van de kaart, dit kón gewoon niet. Griekenland-Turkije is zoiets als Nederland-Duitsland, maar dan nog net een beetje fanatieker, haha!

Verder hebben we vooral veel gelopen, ontzettend veel gelopen. We deden alles per voet, ik kan dit jaar zo aan de Vierdaagse meedoen. Ik denk dat ik straks heerlijk slaap, want de afgelopen nacht was kort. Om vier uur moesten we al uit de veren... We hadden het 's avonds wel rustig aan gedaan, maar toch. Voor de rest zijn we alle drie de avonden uit geweest. Boedapest is wel duurder dan Tsjechië in het algemeen, maar het is er nog steeds betaalbaar. De jeugdherberg waar we verbleven is trouwens een aanrader, voor slechts € 30,- kun je er vier nachten doorbrengen, en dat midden in het centrum, vlak bij de Donau! Dus wie nog een keertje goedkoop naar Boedapest wil...

Oké, ik ga nu slapen. Wellicht volgt er nog een update van dit bericht, je merkt het vanzelf! Welterusten!

Update: Hoewel er voor vanmorgen om 9:00 uur een college op het programma stond, werd ik pas wakker rond 12:30 uur. Helemaal wakker ben ik nog niet, maar ik ga zo om 15:00 uur toch maar het college Managerial Ethics volgen. Verder kan ik melden dat het uitgaan in Boedapest de moeite waard was, en dit vaak gebeurde onder leiding van een Braziliaan van Japanse afkomst, jawel! Deze gast studeert in Boedapest en is een vriend van een Braziliaanse student die hier in Pardubice bivakkeert. Toch wel handig, als iemand in zo'n grote stad de weg weet.

Verder hebben de ijshockeyers van HC Pardubice zich gekwalificeerd voor de finale. Het zal wel lastig worden om een kaartje te bemachtigen, maar ik ga mijn best doen!

vrijdag 23 maart 2007

Het opgerolde egeltje Nederland

Vrijdag ben ik altijd vrij, vandaar dat ik nu op m'n kamertje zit en maar weer eens achter de computer kruip om wat van me te laten horen. De eerste maand hier zit er alweer op, de tijd gaat toch sneller dan je denkt! Eerlijk gezegd vliegt de tijd voorbij. Natuurlijk is dat een goed teken, ik verveel me hier tot op heden dan ook geenzins. Morgen ga ik met nog een aantal mensen - Portugezen, een Braziliaan, en nog een paar andere lieden - naar Boedapest. Boedapest is naar verluid een geweldige stad, en het weer schijnt vanaf zondag ook nog eens helemaal perfect te zijn. We verblijven vier nachten in één of ander goedkoop hostel (€ 9,- per nacht, vierde nacht gratis!) en voor de rest zullen we ons ongetwijfeld vermaken. Ik werd gevraagd door een Portugees, Roberto, en zijn vriendin. De treinreis is ook prima te betalen, dus waarom ook niet? Woensdag zal ik weer in Pardubice terugkeren, en dan kruipen we natuurlijk weer braaf in de schoolbanken.

De eerste maand is dus uitstekend bevallen. Grootste voordeel voor mij is dat het leven hier goedkoop is voor een Nederlander. Bovendien blijkt dat ik - mocht ik het mezelf ooit onmogelijk maken om nog in Bant te verblijven, haha - mij prima ergens anders kan vestigen vanaf punt nul. Toch een geruststellende gedachte! Maar voor de mensen die nu juichend door de kamer rennen: ik kom écht wel terug!

Wie ik ontzettend mis als kiespijn is Geert Wilders. Af en toe verneem ik hier wel eens wat van Geert, het is tenslotte 2007 en internet is bij uitstek het venster op de wereld, en dan ben ik blij dat ik hier zit. Droevig dat mensen het überhaupt in hun hoofd halen om op deze populistische 21-eeuwse replica van Wolfgang Amadeus Mozart te stemmen. Ik wil niemand beledigen, maar mensen die op hem stemmen zijn weggezakt in de Nederlandse klei en leven in een klein, in zichzelf gekeerd wereldje. En zo zie ik Nederland helaas momenteel ook. En dat terwijl we gedurende eeuwen bekend stonden als dat tolerante landje, de poort van Europa.

De atmosfeer, die zich de laatste jaren vooral tegen Europa richt, tegen de islam en tegen buitenlanders in het algemeen, staat mij totaal niet aan. Voor mensen - en helaas zijn dat vooral ook veel jongeren - die alle buitenlanders het land uitwensen en zich verkrampt als een slak in hun huisje dat Nederland heet - het veilige baken! - terugtrekken heb ik een tip: ga ook eens voor langere tijd naar het buitenland en ontmoet verschillende nationaliteiten en culturen. Zo zit hier momenteel een grote groep Turkse studenten, ik schat een aantal of dertig. Deze blijken na een maand toch allemaal erg aardig en sympathiek te zijn. Wie gaat er in Nederland wel eens met een Turk om? In het dorpje Bant sowieso (bijna) niemand... Het zijn louter vooroordelen die overheersen, en dat is een verdrietige zaak.

Begrijp me niet verkeerd, ik zie ook wel dat er een hoop problemen zijn met de allochtonen in onze samenleving, maar door de huidige instelling van veel mensen worden die problemen echt niet opgelost. En Geert tovert ook niet ineens als Cillit Bang alle problemen weg, deze populistische - oeps, ik demoniseer! - politicus constateert de problemen, maar komt vervolgens niet met fatsoenlijke oplossingen. Hoewel... de dubbele nationaliteit van bewindspersonen is natuurlijk een onoverkomelijke kwestie, ze zijn niet loyaal aan het NederlandsCHe volk... Geert wel, Geert is een onvolprezen patriot die ons volk redt van de ondergang en voorkomt dat ons Bataafse rijk wordt opgeslokt door het grote monster Europa en de 24-koppige vuurspuwende islamosaurus. Hulde!

Ik verwijt niemand wat, we zijn allemaal mensen en de mens is zwak. Hoeveel fouten en bedenkelijke acties heb ik zelf wel niet op mijn naam staan? Ik constateer alleen dat het door mij zo geliefde Nederland zich ontwikkelt in een richting die mij zorgen baart. Verder no hard feelings, nogmaals, ik kom in de zomer gewoon weer terug naar de polder!

Oké, ik heb van me laten horen... Nu ga ik ga even de stad in om de nodige inkopen te doen. Ik heb zin in de komende dagen, en hopelijk blijven de kosten beperkt. Ik hou jullie op de hoogte, en ik zal nu eindelijk eens zorgen dat jullie binnenkort een hoop foto's kunnen aanschouwen. Als ik terug ben uit Boedapest zal ik beslist weer een bijdrage leveren aan mijn weblog, en dan gaat het gewoon weer over mijn beslommeringen hier! Tot dan!!!

zondag 18 maart 2007

Hany Bany en de groene kikker

Beste lezers en lezeressen! Nee, de titel is niet een in vergetelheid geraakt sprookje van de gebroeders Grimm. Hany Bany is de naam van een club/discotheek in het centrum van Pardubice, en groene kikker refereert aan de naam van een sportbar - waar je voor een prikkie uitstekend kunt eten! - die in het Tsjechisch Zelená Žába heet. Groene kikker dus. Ik ga er graag heen, vooral op zondag, omdat je er op een groot scherm voetbal kunt kijken. Terwijl je aan het uitkateren bent een vorkje prikken terwijl je geniet van een wedstrijd uit de Premier League of de Serie A. Lang niet vervelend!

Maar we zijn er nog niet, er zijn nog meer geestige namen. Wat te denken van
Žlutý Pes (Gele Hond) en Patapuf. Maar ook Dýdy Baba, één van de uitgaansgelegenheden bij de universiteit, bekt natuurlijk lekker. Tja, met zulke namen is het uitgaan hier bij voorbaat haast al een geslaagd feest!

Afgelopen vrijdag ben ik naar Hany Bany geweest, en dat was weer erg geslaagd. Met de benenwagen heen en terug, ik schat dat het een flink kwartier lopen is. Goed te doen dus. In mijn vorige bericht liet ik al weten dat ik een room party organiseerde. Dit is ook gebeurd, en hoe! Even voorbij 2 uur stond er een vrouw van de receptie woest voor de deur te briesen. Of wij onmiddelijk het feest wilden beëindigen, anders belde ze de politie. Er was kennelijk nogal wat geluidsoverlast, dat hadden wij al lang niet meer in de gaten natuurlijk... Zo kende deze gezellige avond toch nog onverwacht een abrupt einde.

Voorts ben ik afgelopen woensdag nog met een gezelschap in de Ierse pub geweest om vervolgens in Dýdy Baba te belanden. De dag erop zat ik om 9:00 uur weer in het lokaal om een seminar te volgen... Niet al te wakker en met een zeurende koppijn, maar ik was er wel! Rest mij nog te melden dat het de afgelopen week fantastisch lenteweer was met temperaturen rond de 15 graden Celsius, maar dat het de komende week gaat sneeuwen! Denk je dat de lente is begonnen... mooi niet dus! Wel winterse plaatjes in het vooruitzicht, ik hou jullie uiteraard op de hoogte...!

Weliswaar ben ik hier als student, maar Tsjechië is een mooi land en gelegen in het centrum van Europa... en daar moet je van profiteren natuurlijk! Vandaar dat er wat plannen in de koker zitten. Een weekendje Wenen bijvoorbeeld. Treinkaartjes naar steden als Wenen en Berlijn zijn hier prima te betalen, en goedkoop overnachten in een hostel leidt er toe dat zo'n tripje helemaal niet duur hoeft uit te vallen. Wellicht weet ik hier meer over in mijn volgende bijdrage!

p.s. PSV - Ajax... haha! :)

zaterdag 10 maart 2007

Drinkgelegenheid op de Universiteit

Ik zit momenteel achter m'n computert en kan melden dat ik inmiddels internet op mijn kamer heb. Jawel, het is er dan toch van gekomen! Zo kan ik jullie nog beter op de hoogte houden van het reilen en zeilen rondom mijn persoontje in Tsjechië.

Ook hier waart een heuse griepgolf rond, en die heeft mij helaas ook te pakken. Al met al valt het nog wel mee, maar ik zie mezelf toch genoodzaakt het dit weekend een beetje kalm aan te doen. Vanavond dus niet de stad in, ik organiseer zelf een feestje op mijn kamer, een room party dus. Ik heb wat mensen uitgenodigd. M'n Poolse kamergenoot is wederom voor een weekendje naar zijn vaderland afgereisd, dus kan ik ongestoord mijn gang gaan. Natuurlijk ben ik vanmiddag in de supermarkt - wat nou slijterij! - even wat inkopen wezen doen. Een fles rum, een fles zwarte wodka en meer van dergelijk spul. Ik waande me als een kind in een snoepwinkel... en alles zo onwaarschijnlijk goedkoop!

Het leven is hier dus uiterst betaalbaar, en dat komt voor een arme student als ik natuurlijk prima uit! Doordeweeks eet ik hier in de mensa, dat kost me nog geen euro per maaltijd. Daar kan ik het dus niet om laten... 's Weekends ga ik meestal met mede-studenten uit eten... Gisteren bijvoorbeeld naar een Chinees geweest... Daar heb ik eend gegeten, voor nog géén 7 euro was ik klaar. Fantastisch, zo kun je je tenminste nog eens uitleven!

Wat hier verder prachtig is, is het feit dat er hier gewoon keihard alcohol verkocht wordt op de Universiteit. Zo is er een studentencafé waar tal van sterke dranken op de plank staan. Geen haan die er naar kraait... Het personeel komt zelf ook een neut halen, ik vind het helemaal fantastisch! En als je even een drankje op je kamer wilt drinken, kun je altijd bij het winkeltje van 'Grandpa' terecht, die vult zo een paar flesjes voor je!

Hoe dan ook, dit weekend dus geen (te) gekke dingen voor mij, maar reken maar dat het uitgaan me hier prima bevalt. Wat wil je ook, als je voor 500 Tsjechische Kroon al heel behoorlijk kunt stappen... dat is amper 18 euro! Volgende week gaan we denk ik maar eens naar de lokale stripclub, die schijnt erg goed te zijn heb ik me laten vertellen...

Wat heb ik verder nog meegemaakt? Ik ben afgelopen maandag naar de ijshockeywedstrijd van HC Pardubice geweest, een schitterende ervaring. Dit is nog eens ijshockey, 10.000 man op de tribune, een uitverkochte tent. Gelukkig won de thuisclub met 5-2, de sfeer in het stadion was helemaal top! Het schijnt een stuk moeilijker te zijn om kaartjes voor de halve finale te bemachtigen, maar ik ga het zeker proberen!

Ik ga even de oversteek naar het tankstation aan de overkant maken om nog wat koude pilseners te scoren... Laat vooral een berichtje achter, dat wordt altijd gewaardeerd!